sunnuntai 18. elokuuta 2013

Japanin käsityötaivaat, osa 1 – Kioto

Muistinpa vihdoin lupaukseni matkaraporteista, ja ajattelin aloittaa Kioton käsityökauppojen esittelyllä. Kioto oli ensimmäinen kohteemme, ja olimme siellä melkein pari viikkoa. Tässä mainitsen kaikki käsityökaupat, joissa piipahdin. En nyt osaa/jaksa askarrella karttaa paikoista, mutta kaupunki on helposti hahmotettavissa, ja jos olet matkustamassa sinne, löydät nämä paikat neuvoillani ja/tai pienellä googlauksella.

Aloitin varovasti Yuzawaya-kaupasta, joka sijaitsee aseman vieressä Yodobashin alakerrassa. Pidin mielessä, että tämä on vasta ensimmäinen kauppa, enkä hullaantunut (vielä). Kauppa tuntui valtavalta, mutta myöhemmin huomasin, että se oli oikeastaan aika pieni. Siellä oli lähinnä kankaita, mutta myös jonkin verran tarvikkeita ja lankoja. Olin lukenut netistä (joltain sivulta, jota en nyt löytänyt tähän hätään), että Yuzawayasta saa ostaa kanta-asiakaskortin, jolla saa hyvät edut. Käydessäni siellä tosi monesta kankaasta olisi saanut -30% alennusta. Myyjät eivät kuitenkaan puhuneet englantia, enkä uskaltanut ruveta elekielellä kyselemään kortista, kun ensimmäisenä päivänä jänskätti vielä kovasti. Niinpä päädyin näin maltillisiin ostoksiin:

 
Pohjoisemmassa Sanjo dorilla on pieni "ostoskeskus", Sacra Building. Siellä on lankayritys Avrilin liike. Valikoimaa voi ihastella Avrilin sivuilta.Kävin siellä lähinnä ihmettelemässä, sillä kaupassa tuli sellainen olo, että pitäisi tietää, mitä haluaa – useimpia lankoja sai ostaa painon mukaan, tarvitsemansa määrän. Lankoja oli valtavasti (valikoimaan kuuluu nettisivujen mukaan 300 lankaa), ja monet tuntuivat olevan erityisesti kudontaan tarkoitettuja. Valikoimissa oli myös paljon efektilankoja, joihin en ole yleisesti ottaen ihastunut, mutta ostin pari pientä valmista nykeröä, joille äkkiseltään keksin käyttöä. Avrilissa oli kuitenkin ihana käydä, sillä siellä (kuten monessa muussakin kaupassa) välittyi arvostus käsityöhön ja omaan asiantuntijuuteen.

Avrilin vieressä oli pieni ja maailman suloisin nappikauppa, Idola.


Löysin sieltä pieniä söpöjä nappeja (nuo turkoosit, keltaiset ja punaiset kolmanneksi ylimmällä rivillä vasemmalla), jotka ajattelin vaihtavani erääseen neuletakkiini. Siitä seurasi tooodella nolo tilanne, kun olin katsonut hinnan väärin (siinä olikin ykkönen edessä, hups) ja napit maksoivat yli tuplat siitä, mitä olin laskeskellut. Pahoitellen jätin napit ostamatta ja luikin korvat luimussa pois...

Läheltä Sacra Buildingia (Sanjo dorin suuntainen katu, yksi kortteli pohjoiseen päin) löysin ihan sattumalta suloisen Linnet-kaupan. Sieltä ei saanut ottaa kuvia, joten nappasin vain yhden kuvan ulkoa.


Linnet myy sekä valmiita vaatteita että kankaita. Heillä on myös kaavoja ja erilaisia tarvikepaketteja myynnissä. Kauppa on tosi pieni, mutta siitä huolimatta siellä tuntui olevan monipuolisesti kaikenlaista. Valikoimissa oli tosi paljon pellavakankaita, mutta myös muita kankaita. Linnetin nettisivuilla voi käydä haaveilemassa ihanuuksista. Ostin kaupasta ihanan pehmeää, kauniin turkoosinsinistä trikookangasta. En ymmärrä, mitä Japanilaiset onnistuvat tekemään trikoolleen, mutta se on todella pehmoista ja kauniisti laskeutuvaa! En tiedä, uskallanko koskaan tuhota kangasta mihinkään :D Kaavoja en uskaltanut ostaa, täältä enkä muualtakaan, sillä arvelin niiden olevan väärän kokoisia ja mallisia minulle.

Monissa japanilaisissa kaupoissa tavarat pakataan, kääritään ja sujautetaan oikein antaumuksella paperiin, pussiin, kassiin ja tarvittaessa sateensuojamuoviin, mutta tämä oli ainoa kangaskauppa, jossa ostos pakattiin todella kauniisti. Englantia puhuva myyjä kietoi kankaan ympärille kauniin narun, sujautti väliin suloisen kortin ja pakkasi kaiken sellofaanipussiin (jos oikein tihrustaa, saattaa bongata pakkauksen tuliaispäivityksestäni, joskin kuva on tosi epäselvä). Samalla hän kyseli, mistä olen ja kuinka löysin kaupan. Hän antoi kaupan kortin minulle ja kertoi, että heillä on blogi. Kerroin, että minullakin on ja sanoin, että voin linkata heidän bloginsa omassani. :) En ole vielä ehtinyt tutustumaan blogiin tarkemmin, mutta ainakin siellä on japanilaisen söpöjä kuvituskuvia!

Pari korttelia asemalta etelään päin sijaitsee Aeon Mall. Siellä oli kiva ja sopivan kokoinen kauppa Dream


Kauppa oli tavallaan kaksiosainen. Tässä näkyy siis n. puolet liikkeestä. Sielläkin oli valikoimissa vähän kaikkea. Enemmän kankaita, jonkin verran tarvikkeita kaikkeen tekemiseen (koruihin, kirjontaan, ompeluun, nahkatöihin, virkkaukseen, leluihin jne.). Kirjoja oli pieni (eli sopiva) valikoima, ja täällä ei iskenyt runsaudenpula, kuten muissa paikoissa, joissa katselin käsityökirjoja. Tässä kaupassa keskityin siis ostamaan kirjoja.


Pari paperileikkelykirjaa ("näitä voi joskus käyttää töissä"), jo mainittu huopatyyppikirja ja kirja kiehtovasta lankatekniikasta. Viimeksimainitussa on ohjeet, joiden avulla voi tehdä temari-palloja. Selatessani kirjaa minulla ei ollut mitään hajua, mitä nämä ovat, mutta kuvien pallot olivat tosi kiehtovia. Saa nähdä, jääkö tämä vain matkamuistoksi, vai ryhdynkö joskus kieputtelemaan palloja vaikka joulukoristeiksi. Kuvassa näkyy myös mm. Cloverin kumivartinen virkkuukoukku, joita ostin muutaman eri kokoisen (ja värisen! <3), mutta joita en ole vielä päässyt testaamaan.

Loft on kauppa, josta löytyy KAIKKEA, mutta osittain aiheeseen liittyen mainitsen senkin. Sieltä ostin tarroja, washi-teippejä, leimasimia ja muita askartelujuttuja. Loftista löytyy myös esimerkiksi kaikenlaisia taiteilijatarvikkeita ja muistikirjoja. Lofteja löytyy kaiketi ympäri Japania, myös Tokiossa on vähintään muutama liike. Kioton liike sijaitsee Kawaramachi dorilla.

Ehkä lempparikseni Kioton kaupoista pääsi Teramachin katetulla pätkällä sijaitseva Nomura Tailor House.


Nomuralla on kaksi liikettä Kiotossa, ja ne sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Isompi niistä sijaitsee Shijo dorilla. Siinä taisi olla viisi kerrosta, mutta jostain syystä ihastuin Teramachin liikkeeseen, sillä siellä oli painotettu kaupan ulkoasussa laatua, kun isommassa liikkeessä painopiste oli määrässä. Teramachin liikkeeseen oli valikoitu täsmälleen omaan makuuni sopivat "parhaat palat", ja esillepanot näyttivät huolellisesti suunnitelluilta ja toteutetuilta. Tuli tunne, että mitä en tästä kaupasta löydä, sitä en tarvitse. (Tosin lankoja Nomuran valikoimissa ei tainnut olla? Ainakaan juurikaan.) Molemmissa kaupoissa oli kesäale, ja ale- ja jämälaarit tuli koluttua mainioin tuloksin.


Hyllystä löytyi monessa värissä erään japanilaisen merkin (jota en kyllä nyt muista) kangasta, jonka mustavalkoinen versio muistutti erehdyttävästi Artekin Sienaa... Saisiko tästä jonkinlaisen kuosikohun aikaiseksi?


Tykästyin valmiisiin tilkkuihin. Kankaan pyytäminen kapasta jännitti alkuun, joten keskityin ensin näihin. Samoja kankaita oli sekä tilkkuina että metritavarana samaan hintaan.


Joka kaupassa oli reilu valikoima vahakankaita ja kernejä. Sain käsityksen, että niistä on tapana valmistaa kasseja.


Suomi voi hypätä silmille Japanissa koska vain. Oli pakko napata kuva Pöllö-merkkisistä kangasmerkeistä. Ostin itselleni tuon tuossa keskellä, jossa on puu ja pilvi. Oikeastaan ihan vain siksi, että siinä luki Pöllö ja se oli hassua. :D

Sellainen oli käsityö-Kioto! Paljon jäi varmasti koluamatta, mutta mitään en jäänyt kaipaamaan. Jatkoa seuraa myöhemmin, asiaa on vielä Osakasta ja Tokiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti