sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ohje: askartele nauhalaudat

Nauhalautakurssin inspiroimana askartelin itselleni nauhalaudat. Myönnettäköön, että tämä olisi jäänyt muuten ehkä väliin, mutta minulla sattui olemaan askarteluarkistossa täydellisen kokoisia ja muotoisia pahvinpaloja. Nauhalaudat voi kuitenkin leikata esimerkiksi maito- tai mehutölkistä. Sen vaiheen onnistuin nyt itse hyppäämään yli.

Tarvitset: Tukevahkoa pahvia, kynän, harpin, viivoittimen, sakset, (nuppi)neulan, rei'ittimen, kolme eriväristä tussia

Tee näin:
Leikkaa pahvista neliön mallisia paloja, sivun pituus 6-7 cm (näiden omieni koko on 7x7 cm).


Vedä yhteen palaan viivoittimella viivat kulmasta kulmaan. Laita harppi pahvin keskelle syntyneeseen rastiin ja vedä pahville ympyrä, jonka kehä ulottuu palan sivuille.


Ympyrän ja viivojen leikkauspisteet kertovat, missä reikien keskipisteiden tulisi olla. Itse käytin tätä yhtä palaa mallina. Pistelin siihen reiät tuolla pitsinnypläyksessä käytetyllä pistelimellä (heh, keksin nimen just!), mutta tämän voisi varmaan pieneen määrään jaksaa tehdä neulalla tai nuppineulalla. Toinen vaihtoehto on tehdä jonkinmoinen sabluuna, jonka avulla voi merkata kynällä reikien paikat. (Tai sitten heittää ne reiät näppituntumalla suunnilleen oikealle kohdalle... Helpottaa kuitenkin hommaa jonkin verran, jos reiät ovat suunnilleen samoilla kohdilla.)


Rei'ittimellä leikataan reiät joka kulmaan. Kun pohjan irrottaa ja rei'ittimen kääntää ylösalaisin, näkee, mihin kohtaan tökätä reikä.


Tein lautoja 20 kpl.


Kulmat voi merkata kirjaimin (huomioi oikea järjestys!). Mielestäni helpompaa on kuitenkin merkata kulmat värein, joten väritin ne samoilla väreillä kuin lainassa olleet vanerilaudat. Valitsin vain söpömmät sävyt, haa!


Pidä huoli, että värität myös reunat. Maitotölkki on sen verran ohutta, että tämä saattaa olla haastavaa. Tai sitten ei, vaikea mennä sanomaan, kun ei ole kokeillut. Joka tapauksessa tämä auttaa pitämään laudat oikessa järjestyksessä, kun värit näkee kutoessakin.


Laudat in action, toimii!


Tätä kirjoittaessani muistelin joitain vinkkejä, jotka tarttuivat mieleen selatessani Maikki Kariston kirjaa Lautanauhat – suunnittelu ja kutominen (Tammi, 2010).

2 kommenttia: